Home2016 BlogsElburg is aaltoos ‘n mooi pleusien ùwes Log in

Comments

Elburg is aaltoos ‘n mooi pleusien ùwes — 2 Comments

 1. Wat een geweldig verhaal weer Nardi, en leuk al die herinneringen aan Elburg en aan de Ellestraat waar ik ook nog ene poosje heb mogen wonen voor een zeer aantrekkelijk tarief.
  G.

 2. O, dat was ik helemaal vergeten! Maar jij bent ook een “Ellestrater” geweest.
  Ik denk nog vaak aan het gesprek dat ik op jouw 60ste verjaardag had, Gerard, met jouw zwager Lammert de schilder. Dat “bed met violen” is in ruim 40 jaar nog steeds niet omgespit! Recent is in Elburg in een vergadering van B&W besloten, dat er zondags geen winkels open zijn. Tot grote droefenis van de kleinere zelfstandigen in Elburg, vertelde Lammert, die met moeite hun hoofd boven water kunnen houden. Lammert, niet de jongste en een écht Elburger, kon er niet over uit!
  In deze tijd kan het percentage gelovigen in B&W innovatie tegenhouden. Je ziet de toeristen, die massaal Elburg bezoeken, met verbrande zakken lopen. Want de centen branden er natuurlijk in omdat er nergens een nep-visfuikje te koop is. Gemiste kans.

  O ja, ook recent. Mijn oudste zus kwam na vele jaren terug uit Frankrijk en wilde in Elburg e.o. de wijkverpleging in. Ik heb toen een waarschuwende noot laten vallen over “de violen die nog welig tieren”. Nou, dat zou nu toch wel veranderd zijn?, dacht zus. Kleine onderschatting. Ze hield de wijkverpleging een paar weken vol en haakte toen gedesillusioneerd af. Onder dit juk wilde zus niet werken.
  Bij haar kwamen vast wat grappige jeugdherinneringen oppoppen. Vriendinnen die op zondag bij ons stiekem een fiets leenden? Want fietsen mocht niet van de Heere op zondag. Of op woensdagmiddag naast ons op de grond tv keken? Want die hadden zij thuis niet.

  Onze boot stond vroeger in Elburg op de kant en dan konden we op zondag geen verf of schuurpapier kopen. God heeft namelijk verboden om aan je boot te werken “Op de dag des Heren”. Zaterdags was het wel heerlijk om in de havenwinkel werkspul te scoren, want de dames met lange vlechten en nog langere rokken, waren erg aardig! Kijk, dat is dan de goede kant van de bijbel. “Heb uw naaste lief gelijk u zelve”.
  We hebben jaren naast gelovige buren gewoond en ik moet zeggen, dat als er hulp nodig is in een gezin, de gelovigen elkaar super uit de narigheid helpen. Er zijn altijd wel een paar rappe handen over in de doorgaans grote gezinnen, die binnen de Gemeente rond bevalling of rouw ingezet kan worden.
  Maar ondanks dat ik óók op zaterdag ons fraaie ingelegde stoepje schrobde en niet op zondag gras maaide, werden wij als niet-kerkelijken niet geaccepteerd. Pas toen wij met de verhuiswagen de Ellestraat uitreden, werd er enthousiast gezwaaid. En dát doet pijn! Want ik vind dat wij elkaars geloof kunnen accepteren! Vise versa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>