HomeVW-busKerken in zuid Noorwegen Log in

Comments

Kerken in zuid Noorwegen — 6 Comments

 1. Mooi project, Nardi! Herinnert mij aan de rondreis Finland, Lapland, Noorwegen, long, long time ago…..

 2. Hoi Nardi,

  Weet je dat Pål Eiken een bekende verzetsheld is die doodgemarteld is door de Gestapo in het Arkivet in Kristiansand? Het Archief in Kristiansand was een van de plaatsen waar de Gestapo verzetsmensen en zij die daarvan verdacht werden vasthield en velen zijn daar op vreselijke wijze gemarteld. Een indrukwekkend boek daarover is Himmelarkivet over Louis Hogganvik van Gaute Heivoll. Je moet soms een beetje door het persoonlijke relaas van Gaute lezen, maar ik vond het uiteindelijk zeker de moeite waard om te lezen. In Noorwegen waren overigens heel veel kleine concentratiekampen waar met name Russen vastgehouden werden die zo hard moesten werken dat de meesten er aan onder door gingen. Klopt het dat je in Noorwegen weinig over de Tweede Wereldoorlog ziet, of heb ik daar over heen gekeken tot nu toe?

  • Ha Marjan,
   Leuk om Noorse wetenswaardigheden met jou te delen! We hadden bij het standbeeld een vermoeden dat Pål Eiken een bijzonder mens was. Er zijn veel verzetsstrijders op deze manier geëindigd in Noorwegen. Dank voor de tip over het boek!
   Als een verzetsstrijder werd opgepakt, wist hij/zij dat de dood voor de deur stond. De serie “1900, 1950 en 1999” van Staaleesen is doorspekt van Noorse geschiedenis. Hij beschrijft de situatie in WOII zoals deze was. Wij komen wel info over WOII tegen, maar… de Noren lopen er niet mee te koop.
   Het is een ongeschreven regel in Noorwegen, dat een Noor niet vertelt (blageurt)over zijn inzet/verzet tijdens WOII. Daarom hoor je er als buitenstaander weinig over.
   Toevallig zagen we deze vakantie info over een berghut, waar een zender was geplaatst. Linke soep dus. Er zijn in de regio Telemarken e.o. ook vele vliegstrips geweest, zodat er aanvoer mogelijk was van geweren en ander verzetsmateriaal. Deze informatie staat er “onderkoelt”, als een feit, maar je leest niets over de afloop. Je kunt aan je klompen aanvoelen, dat de Duitsers hier “gescoord” hebben.
   Er waren drie vreselijke plekken in Noorwegen, waar de martelingen plaatsvonden, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_naziconcentratiekampen.
   In het boek van Staaleesen worden de praktijken in Grini uitvoering beschreven. Gruwelijk. Een deel van de opgepakten moesten helpen bij de bouw van de bunkers langs de kust. Onder barre omstandigheden (denk aan de winters in Noorwegen), slecht gekleed, slecht eten. Overleefden ze dit, dan was een transport naar een vernietigingskamp ook nog mogelijk. Kortom: de Noren hebben gevochten als tijgers, terwijl de leiding van het land door een “puppet-regering” werd overgenomen. De koning is ook (bijna onverantwoord) lang in het land gebleven. Helaas is de film over het onklaarmaken van de zwaarwaterfabriek door de NRK beschermd voor buitenlanders. Ik had deze serie graag willen zien. Een super zwaar stuk verzet. De Noren konden natuurlijk goed uit de voeten in de sneeuw, de bergen etc. Kortom: er is info over WOII, maar je stuit er doorgaans bij toeval op!

 3. Hoi Nardi,

  Nog een berichtje. Henk en ik hebben graag een rode draad tijdens de vakantie. Soms bedenken we die van tevoren, staafkerken bezoeken bijvoorbeeld of steencirkels en hunebedden. Soms ontstaat die tijdens de vakantie zelf, vlinderstruiken die werkelijk overal opduiken bijvoorbeeld. Een rode draad voor ons in Noorwegen die bijna elke vakantie in meer of mindere mate terugkomt zijn de staafkerken. We hebben ze nu geloof ik allemaal in elk geval van buiten gezien en gefotografeerd, op een na waar het zo hard regende dat ik mijn camera niet tevoorschijn durfde te halen en waar we na een uur maar weer weggereden zijn omdat het zo hard blééf regenen. Nu is het nog zaak om alle staafkerken ook van binnen te zien en te fotograferen. Dan kunnen wij ons eigen staafkerkenboek maken. De kerk van Fjågesund is overigens voor zover ik weet geen staafkerk.

  • Ha Marjan,
   Je hebt helemaal gelijk! De kerk in xxx is inderdaad geen stavkirke. Ik had dat maar zo aangenomen, omdat de kerk er zo uitziet, naar teer ruikt etc. Zie http://www.kirkesok.no/kirker/Fjaagesund-kyrkje voor de binnenkant. Een “moderne” kerk die antiek aandoet. Fraai gedaan!
   Wij zijn een keer een kleine stavkirke in gegaan, omdat ik zo gek was om bij de koster aan te bellen. Ze kwam met de sleutel en deed het kerkje open. Dat is het voordeel als je Noors brabbelt! Zeer oud, die stavkirke, zeer simpel en mooi. Ik heb de foto’s nog wel.
   Leuk hé, zo’n themavakantie! Ik fotografeer ook bloemen. Als er voldoende gelukt zijn, wordt dat nog een blog. En vogels. Ik heb 2 boekjes gevonden in de laatste DNT-hut waar wij waren. Over Noorse bloemen en vogels. Ik ga deze bestellen. Dan kan ik beter namen plaatsen bij foto’s. Best lastig hoor! Zoals die morinelplevier.
   Succes met jullie stavkirkebok! Ik ben benieuwd, want wij ontdekten, dat bijna alle kerken op slot zitten i.t.t. een paar jaar geleden. We zien nu ook alarmsystemen opduiken, midden in de rimboe. Noorwegen verandert snel in dit opzicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>