Home2018 BlogsHeermoes? Daar word je niet blij van! Log in

Comments

Heermoes? Daar word je niet blij van! — 4 Comments

 1. Maak van de nood een deugd, ik zou een handeltje in heermoesthee gaan beginnen 🙂
  Hieronder een stukje tekst van
  http://marcelensuzanne.blogspot.nl/2016/06/heermoes-in-de-kijker.html

  De botanische prent is getekend door de Zweedse botanist: C.A.M Lindman (1856-1928), gepubliceerd in het boek: Bilder ur Nordens Flora.

  Niet alles gaat altijd volgens ons plan in het leven van moestuinders, tegelijk ontstaat er een glimlach op mijn gezicht 🙂 Of toch wel?

  We schreven jullie al over de perikelen rondom de wortelbedden maar er is meer…

  Zo lijken naast de te verbouwen gewassen ook heel veel KRUIDEN de overhand te willen nemen op de groentebedden. Nee lieve mensen, “ON-KRUIDEN” bestaan niet. Ieder plantje dat opkomt is een stukje leven dat soms het veld moet ruimen en beter op een ander plekje zijn of haar bestaan had kunnen opbouwen. Dat is een gegeven 🙂

  Neem nu deze medicinale HEERMOES-EQUISETUM ARVENSE…

  Wij hadden ze in grote getale op het land groeien 🙂 Op dit moment zijn de plantjes boven de grond geoogst. Maar hoe het onder de grond er verder aan toe zal gaan? De gigantisch lange wortels maken namelijk dat je ze niet snel laat verhuizen.

  Allereerst… hoe herken je deze medicinale HEERMOES? Er bestaan namelijk ook familieleden die op het oog enorm op HEERMOES lijken maar niet inwendig gebruikt kunnen worden. Maar er bestaat een eenvoudig trucje om dit vast te stellen!

  HEERMOES heeft als je hem doorsnijdt een GROOT ROND GAT IN HET MIDDEN. Daar omheen bevinden zich hele kleine gaatjes. Zijn oneetbare familielid heeft juist een klein gat in het midden met daar omheen grotere gaatjes.

  Stel je wilt ook HEERMOES plukken… Doe dit niet in de buurt van afvalhopen (vervuiling) of daar waar zware metalen in de grond zitten. De plant kan dit opslaan. Ook langs de kant van drukke (snel-)wegen moet je nooit wild plukken. Knip de wortel altijd af en gebruik alleen de zij-takjes. Dus niet de hoofdstengel in het midden zelf.

  LET OP!
  HEERMOES is beslist GEEN VOEDING om zo eens even lekker op te gaan peuzelen. Niet eten dus, wel drinken na bereiding. Door een bosje een week te drogen (doe dit nooit in de volle zon) hebt je altijd medicinale thee in huis. Ook kun je verse HEERMOES ruim een kwartier (+/- 20 minuten) koken en dit vocht drinken als thee. In dit bericht bespreek ik alleen de inwendige toepassing, er zijn ook nog mogelijkheden voor uitwendige toepassing.

  De HOEVEELHEDEN waar je je aan dient te houden bij het bereiden / drinken van HEERMOES-THEE =

  *Een volle theelepel gedroogd kruid overgieten met 250 ml kokend water en een poosje laten trekken.

  *Een volle theelepel vers kruid op 250 ml koud water, dit aan de kook brengen en ruim een kwartier laten koken.

  Drink niet meer dan 3 maal daags een mok van deze thee en nuttig het niet langer dan 3 weken achter elkaar.

  WAAROM HEERMOES-THEE?
  Er zijn oneindig veel goede redenen om dit kruid in te zetten:
  verhogen van de weerstand, tegen blaasontsteking, tegen nierbekkenontsteking, tegen blaaskramp, tegen jeuk bij huiduitslag, tegen reumatische pijnen (jicht, artrose, artritis), verlichten van zenuwpijn, goed voor gezond haar, maakt nagels sterk, helpt bij chronische bronchitis en ontstoken tandvlees. Werkt vochtafdrijvend en ontzurend.

  Is dit geen bijzonder KRUID te noemen? Die door ons moestuinders zo vaak verfoeide HEERMOES 🙂

  LIEFS vanuit ons KLEINE GRONINGSE HUISJE…

  • Na deze wijze tekst zijn wij voortaan héél lief voor de Heermoes. Maar deze kruid hun plaats wijzen, dát blijven wij doen, want anders in WH20 in 2019 een Heermoes-tuin en zó ongezond zijn wij nu óók weer niet. Of we onderzoeken of het uitbaten van dit kruid op het eiland de kosten (gratis groei) tegen de baten (advertentiekosten, theezakjes met opdruk, ureninzet) opwegen. Wees dan niet verbaasd als de havenmeesters een item hebben toegevoegd aan onmin over ons: een theewinkel op onze eigen grond. Vast niet dichtgetimmerd in het bewonersstatuut 😉

 2. Tjongejonge, bij jullie in Nederland was het klaarblijkelijk erg warm in tegenstelling bij ons in Noorwegen. Tijdens de ronding van Stadlandet bleef de temperatuur steken op 7 graden én er hing een grijze motregensluier over het land. Maar de Noren zelf vinden dit eigenlijk helemaal niet zo vervelend want het is voorjaar en de sneeuw smelt. Aangezien er drie x zoveel is gevallen dan normaal gaat de dooi door de koudere temperatuur niet zo snel als gebruikelijk, wat minder schade zal opleveren door te grote waterstromen.

 3. Wij zagen op WhatsApp een koude foto van Wilco voorbijkomen ter hoogte van Stadlendet. Arme man! Heb je hem wel volgestouwd met toddy? Daar volgen wij de Noren blindelings in: warme toddy “Regia Solbær van Freia / Toddy” in een thermos. Dat blijft langer warm dan thee of andere dranken. Het is nog gezond ook! Økologisk solbærsaft (zelfde, maar dan als siroop in een fles) is nóg beter. Kun je aanlengen met kokend of koud water. Krijg je de dagelijkse antioxidanten zeer aangenaam binnen. Ieder foordeel hep sijn nadeel: koude temp, langzame smelt. Misschien blijven de voeten van de Noren dit jaar droog?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>