Home2017 BlogsIntegratiecursus: geitenhoeden Log in

Comments

Integratiecursus: geitenhoeden — 4 Comments

  1. En leerzaam! Ik weet nog veel niet van de Noren, Noorwegen, hun cultuur. Eén ding is duidelijk, namelijk het verschil met ons Nederlanders. Wij zitten vol haast, strezszszs, targets. De Noren leven in het hier en nu (ik heb het nu niet over de regio Oslo en de jongere generatie daar). De mensen die ik hier ontmoet kijken hoe ze rond kunnen komen. Een beetje van dit, een beetje van dat. En de lat ligt beduidend lager. Ze genieten en helpen elkaar zoveel mogelijk. Met levensmiddelen, met een bijbaantje, beetje hulp binnen de familie. Mooi om te zien!

  2. hej, leuk om te zien, hebben zelf een melkgeite,-koeien boerderij med kaasmakerij in midden zweden gehad.maar gezondheids redenen zette stop voor het bedrijf.nu heben we nog drie geiten en enkele vlees kalveren. maar hier in zweden wordt de landbouw niet zo gesteunt als in noorwegen, zeker de kleinschalige is hier vrijwel verdwenen. als je over de fjällen in zweden naar noorwegen rijdt,zie je meteen over de grens in noorwegen boerderijen in gebruik, terwijl aan de zweedse kant er bijna geen over zijn.in hele härjendalen wordt geen melk meer opgehaald!in onze gemeente bräcke zijn er nog maar drie melkvee bedrijven over. waarvan een binnenkort med de meklproduktie stopt. erg triest. zeg wel voor de grap,ben de grootste boer hier in het dorp. er zijn in de moliggende7 dorpen geen aktieve boerderijen over. en ook geen schooljinderen.

    • Beste Steijn,
      Hartelijk dank voor jouw reactie op mijn blog over het werven van een nieuwe geiten-kaas-maker. Triest hoor, dat zulke mooie beroepen verdwijnen! Nóg triester, dat de melk niet eens meer wordt opgehaald!!! Is er subsidie, dan gaat het nog nét goed. Maar daar komt dan nog bij… de jeugd ziet er geen toekomst meer in en trekt naar de grote steden. In de omgeving van Enden is nog één basisschool met een paar kinderen er op. Die kan de overheid domweg niet sluiten, omdat de school verderop voor ouders niet bereikbaar is met de auto (laat staan met openbaar vervoer!). De geitenboer waar ik over blog, kan de geitenmelk afzetten bij het grote melkbedrijf Tine in Noorwegen. Toen wij voor het eerst naar de zomerboerderij liepen, stond er net zo’n blinkende melkauto voor de deur, om de geitenmelk te laden. Toch willen dit geitenbedrijf graag een Nederlandse kaasmaker, zodat zij op hun eigen bedrijf geitenkaas kunnen maken. Nu doet Tine dit en zij zetten de kaas op de (super)markt. Ben je niet trots, dat je de grootste boer in het dorp bent, met Nederlandse roots?
      Ik hoorde vandaag, dat er zo’n 50 Nederlanders wonen/werken in de buurt van de Rondane in Noorwegen. Helaas geen geitenkaasmaker tussen die 50 Nederlanders!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>