Home2024 BlogsMorgensol om vinteren / Ochtendzon in de winter Log in

Comments

Morgensol om vinteren / Ochtendzon in de winter — 6 Comments

  1. Wooww ….. mooi maar dreigend , als ik het goed begrijp . Gaan jullie daar ook last van krijgen of vooral in het noorden ?

    • In Noord Noorwegen heeft het nog nooit zo hard gewaaid. Alles zit dicht, geen scholen, geen boten, treinen, bussen en vliegtuigen. Op de Lofoten verwacht men golven van meer dan 20 m hoog! Ik zit hier bij Enden Bru in een gebied tegen orkaansterkte. Het gekke is, dat het minder hard waait op Venabygdsfjellet (die overigens al gesloten is), waar wij naast wonen. Blijkbaar komt de storm die bergrug niet volledig over. Hier op Sollia ligt ook veel meer sneeuw tot nu toe. Maar gelukkig voor ons is ”Ingunn” het actiefst in het Noorden!

    • Tja, nee dus, van die wind… Harco wil hier weer naar toe komen. Vandaag kan ik hem niet ophalen. Het waait te hard op de wegen! Venabygdsfjellet is inmiddels gesloten tot minimaal donderdag 09:00 uur. Dan maken de mannen de balans weer op. Het is vooral ”snøfokk’ (wervelwinden met sneeuw die de weg over waaien en bergen sneeuw achterlaten waar een auto in vastloopt) die MESTA weg moet werken. Dan zou ik Harco in Hamar moeten ophalen, 2,5 uur rijden. Over weg 3 die geplaagd wordt door Elanden (die zijn erg actief nu, het regent meldingen op de radio!). Het beste is dan om op daglicht te rijden. Maar Harco werkt overdag… Als Venabygdsfjellet open gaat, kan ik Harco in Lillehammer ophalen in 1,5 uur. Ringebu wordt um niet, want het spoor ligt er nog steeds uit vóór Ringebu na de vorige storm + mega regen ”Hans”. Dan krijg je ”bus voor trein” van Lillehammer naar Ringebu, maar… niet na iedere trein die aankomt in Lillehammer. Neeeeee, 2 x per dag, ggggrrrrr. De natuur is hier de baas, levert prachtige zonsopgangen en -ondergangen, en de Noren mopperen niet over de primitieve verbindingen vanwege natuurgeweld. Dus… het wordt spannend wanneer Harco ook kan genieten van de hemel hier. Hoewel, de sneeuw komt met bakken uit de lucht, dus weinig mooie plaatjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>