Home2024 BlogsHvalbiff / Walvisbiefstuk Log in

Comments

Hvalbiff / Walvisbiefstuk — 3 Comments

    • Eindelijk een reactie! Van mijn jongste ‘spruit’ nog wel. Mijn bezoeksvriendin (ik heb er inmiddels twee) komt uit Noord Noorwegen en zoals bijna gebruikelijk, zijn het daar Samen met Wilde Rendieren of vissers. Er zijn ook nog een paar walvisvaarders met een streng quotum. Nu zouden wij nooit walvisbiefstuk kopen, maar ik kreeg deze bonk, gevangen door een van die walvisvaarders. Ik heb het lang geleden tijdens een congres in Noorwegen gegeten en weet dat walvisbief verdraaid smakelijk is en erg zwart. En dat, terwijl ik niet eens een geweldige vleeseter ben! Tja. Noren kijken mij steeds verbaasder aan, als ik vertel dat wij hvalbiff, rakfisk en lutefisk (geloogde witte vis) hebben gegeten. Beter geïntegreerd dan de gemiddelde Noor 😉

      • De discussie gaat verder… ik heb bewust dit blog opnieuw in de tijdslijn gezet. Walvisbiefstuk, hoe verwerpelijk is dat? Mijn opa had een vleesfabriek. Koeien stonden in de lijn om de kogel te krijgen en het bloed liep in de bloedgeul. Ik vond dit vreselijk! Koeien krijgen kalfjes, die hebben gevoel. Maar geldt dit niet voor alle beesten? De buurman, onze aardige sneeuwschuiver, is jager. Hij maakt wildpastei van hert die hij geschoten heeft. Hij nodigt alle buren uit voor een kreeft- en krabmaaltijd. Maar hebben deze beesten dan geen gevoel? Wij zijn al zover, dat wij geen gekweekte zalm meer willen eten! Hoe worden deze vissen niet gepijnigd? In gevangenschap opgezadeld met vreselijke huidziektes. Ontluisd door deze zalmen in kokend water te gooien? Die walvisbief is een dissonant, want wij eten steeds vaker vleesvervangers, zoals bonen en noten. Maar dat kun je hier niemand vertellen, want de Noren schreeuwen: ”Noorwegen heeft boeren nodig!”. Economie versus ‘hebben wij vlees, vis en produkten van dieren nodig om te overleven?’ De Noord-Noorwegen-vissers varen steeds noorderlijker om voldoende vis te vangen. Waar ligt de grens?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>