Home2017 BlogsKerstboom uit de achtertuin Log in

Comments

Kerstboom uit de achtertuin — 5 Comments

 1. Zou de gekte van de vroege kerstboom uit noorwegen komen, hier staan de eerste al voor sinterklaas. Nou ja, wel gezellig natuurlijk :-). Nu hier graag ook nog een pakje sfeerverhogend sneeuw…

 2. De vroege invoering van de kerstboom en kerstlampjes, heeft te maken met “de donkerste dagen van het jaar vóór kerst”! De noorderlingen hebben behoefte aan extra licht in hun huis. ‘s Morgens is het net zo laat licht hier als thuis, maar ‘s middags is het vroeger donker. Vandaag zelfs rond 15 uur, omdat het een grijze dag was, vol met sneeuw. De Noren beginnen hun huis te “pynten” met Advent, dus 1e december. Héél gewoon hier. Ze hebben geen Sinterklaas die deze kerstversiering in de weg staat. Deze periode heet in Noorwegen “romjul”. Dat is de inleiding van kerst met bakwerk, versieren, kerstetentjes (om alvast te wennen aan al dat lekkers), kerstboom hakken, pepperkakehuset maken enz.

 3. Van Bert Winters op mijn vraag of foto 6 en 7 nu een Barmsijs is?
  “Hoi Nardi,
  Als je goed kijkt, schemert er nog wel wat rood door het petje. Zal in het winterkleed minder duidelijk zijn dan in het zomerkleed, zal bij vrouwtjes minder duidelijk zijn dan bij mannetjes en bij jonge vogels minder duidelijk dan bij oudere. Rietgors mannetjes lijken in deze tijd van het jaar een bruine kop te hebben, maar onder het bruin zit al het zwart dat straks door slijtage van de toppen van de veren duidelijk zichtbaar wordt. En barmsijs mannetjes nu hebben een roze zweem op de flanken en stuit, maar ik heb ze in de zomer op de grens van Zweden en Noorwegen gezien, zo rood als een Roodmus.
  Hoe dan ook een Grote barmsijs. Ze zijn prima winterhard en gaan op trek als het voedsel beperkt wordt. Hiervoor had je overigens niet helemaal naar Noorwegen hoeven te gaan. Ik ving er gisteren nog een paar zo ongeveer in jouw achtertuin (-:
  Wat nog de moeite waard is: let eens op de stuit. Mocht deze zuiver wit zijn, dan heb je te maken met een Witstuitbarmsijs (Acanthis hornemanni , in Engels Arctic Redpoll).
  Groet, Bert.

 4. Nou, dat geweldige pakketje met twee schaatsjes erin is vandaag aangekomen, terwijl ik in Houten was im samen met collega’s het 25 jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging van Reiki Masters te vieren! Het was een bijzondere, blije dag en dan óók nog zo’n superleuk pakketje uit Noorwegen open maken, die je voorzichtig met openmaken, want het is “à la pa’s” vastgeplakt en ingepakt!
  Kan ik hier ook een foto delen?
  Deze oude schaatsende Elfstedenfanaat vindt ze geweldig!
  Tusen tak!

 5. Dat vastplakken kan ik helemaal verantwoorden. Noren zijn nog érger op regeltjes dan de Hollanders. Ja, dat bestaat! Dus die Noren maken alle pakjes richting buitenland open. Nu heb ik de waarde laag gelaten, opgeschreven in het Noors dat het gaat om schaatsjes voor mijn jarige zus en het zó vastgeplakt, dat een gemiddelde Noorse ambtenaar geen puf heeft om dat plakband door te knippen. Hij moet het pakje namelijk onbeschadigd (hahahahahaha) weer inpakken en alsnog doorsturen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>