Home2018 BlogsSibirkulde in Folldal -42° C Log in

Comments

Sibirkulde in Folldal -42° C — 2 Comments

  1. In Nederland zijn wij niet gebouwd op dergelijke temperaturen. Het zou chaos worden! Denk alleen maar aan het treinverkeer… geen wissel die het nog doet. Hier (ik zit nu op Solhaug) is men er goed op voorbereid. Mari-Anne kwam ff een bakkie doen en vertelde “hoe ontzetten mooi het was! Strak blauwe luchten, heel helder, zon.” Zij ervaren het niet als bar, maar als indrukwekkend. Op de heenweg luisterde ik naar een interview met een professor, deskundig in “mens en extreme kou”. Het is belangrijk dat je droog blijft. Dus reserve sokken, handschoenen. ‘s Nachts sliepen zij bij -45 in een tent, met een plastic zak binnen in de slaapzak. Want een lichaam geeft teveel water af. Dat bevriest vervolgens en moet je ijs uit de slaapzak kloppen. In een plastic zak blijf je wél warm, is de ervaring. Weer wat geleerd… Zij gebruikten binnen wanten. Dat doe ik ook als het erg koud is. Dan heb je geen blote handen. O ja, en geen sleutel in de mond steken. Dat deed ik onlangs. Die vriest onmiddellijk aan je lippen vast. Héél dom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>